Vad är vestibulit?

Vi använder ordet vestibulit för att vi tycker att det är bra, men det finns många ord för ”ont i slidöppningen”; vulvasmärta, vulvodyni, vestibulodyni, ytlig samlagssmärta, GPPD (genitopelvic pain disorder) eller lokaliserad provocerad vulvasmärta.

Smärtan kan också vara generaliserad i vulva, med brännande eller svidande smärta i hela vulva utan smärtfokus just i slidöppningen.
 

Vestibulit är en inflammatorisk sjukdom som drabbar körtlarna i slidöppningen. När körtlarna inte smörjer, blir slemhinnorna torra och sköra. Inflammationen orsakar också en förändrad känslighet i nerverna, de små ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blir överkänsliga. Det gör ont i och runt öppningen till slidan när du har slidsamlag eller för in något i slidan. Ofta skapas en spänning i bäckenbottnen som försvar mot smärtan. Det kallas ibland för vaginism eller slidkramp.

En del har också besvär av inflammation och smärta i nedre delen av urinblåsan och körtlarna kring urinröret (motsvarande prostata). Det brukar kallas uretrit och det kan också orsaka spänningar.


Symptom

Om du misstänker att du har vestibulit, så har du med allra största sannolikhet rätt!

Kanske känner du igen något av de här symtomen:

 • Du känner en intensiv, brännande smärta i slidöppningen när du har eller försöker ha samlag. 

 • Du känner obehag efter att du har haft slidsamlag.

 • Det gör ont när du för in en tampong eller ett finger i slidan. Det kan göra ont även om du rör försiktigt.

 • Slemhinnorna kan kännas torra, det är svårare att ”bli våt” vid sex, men även torrhetskänsla eller skavkänsla i vardagen. 

 • Ömhet specifikt mot körtlarna i slidöppningen (Bartholinis körtlar).

 • Du kan se en rodnad vid området som gör ont. Ofta har slemhinnorna dock normal färg vid vestibulit.

 • Du har så ont att du inte kan använda trånga byxor, cykla eller rida.

 • Du kan även ha helt oprovocerad smärta, som ett ständigt obehag eller brännande smärta.

 • Musklerna i bäckenbottnen är spända, som att det inte går att slappna av helt.


Vad beror vestibulit på?

Världen vet ännu inte exakta orsaken till vestibulit. Men vi har mycket kunskap om vad som kan dra igång den onda cirkeln av inflammation, nervsmärta och bäckenspänning som uppkommer, vilka verktyg som fungerar för att bryta mönstret och vad som får fart på läkningsprocessen.

Oftast är det en kombination av orsaker som gör slemhinnorna mer känsliga/sårbara så att något som vanligen inte är ett trauma skadar slemhinnorna, t.ex. samlag eller gynekologisk undersökning. Detta signalerar stark fara till vårt skyddssystem i hjärnan och kroppen drar igång alla skydd i form av immunförsvar, nervsystem och muskelskydd. Vårt försvarssystem är fantastiskt, men det är här det kan bli tokigt. För om känslan av fara/skada upprepas kommer skyddssystemet snabbt förstärkas in i en ond cirkel där inflammationen bidrar till ytterligare tillväxt av nervtrådar som ökar känsligheten och skapar mer spänning som i sin tur signalerar hot/fara för kroppen. Den onda cirkeln förstärker sig själv. Det är därför det inte alltid räcker med att ”sluta med p-piller” eller ”sluta ha slidsex”. Det fina skyddsystemet har liksom hakat upp sig i att signalera akut fara.

Skyddsmekanismen kan också dra igång av en hotfull situation, en stark känsloreaktion eller annan svår stress. Ofta vet man inte med sig att man varit med om något trauma.


Här är exempel på saker som kan bidra till att du får vestibulit:

 • Preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller eller hormonspiral. Annan hormonbehandling kan också göra slemhinnorna känsliga.

 • Återkommande svamp i underlivet.

 • Upprepade behandlingar med receptfria läkemedel mot svamp, till exempel Pevaryl eller Canesten, kanske utan att ha fått diagnosen svamp.

 • Upprepade antibiotikakurer mot t.ex. urinvägsinfektion eller att mikrofloran blivit störd på annat sätt t.ex. överdriven tvättning.

 • Behandling för kondylom runt slidöppningen. 

 • Längre tablettbehandling mot acne.

 • Slidsex trots att du inte är tillräckligt upphetsad och våt. 

 • En (medveten eller undermedveten) stressreaktion eller svår upplevelse.

Vestibulit är vanligt. Var tionde kvinna i åldersgruppen 18 till 25 år har vestibulit, men det förekommer även i yngre tonår och för en del debuterar det i samband med hormonförändringarna i klimakteriet. 

 

 

Vad kan jag göra själv?

Eftersom det finns flera olika orsaker till att man får vestibulit är det svårt att ge generella råd för vad du kan göra för att undvika att få besvär. Men det finns flera saker som du kan prova själv.

 • Tvätta underlivet med vegetabilisk olja istället för tvål eller intimprodukter. Stryk på oljan med fingrarna eller med en tvättlapp/papper. Du kan med fördel stryka på oljan innan du duschar. På det sättet blir underlivet rent och samtidigt skyddat för vattnet.

 • Vi avråder från alla intimprodukter som innehåller kemikalier eller mineraloljor. Använd hellre naturliga produkter som exempelvis kokosolja, mandelolja eller annan kallpressad olja. 

 • Gör en paus om du använder preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller eller hormonspiral. Skydda dig på något annat sätt under tiden. 

 • Använd inte receptfria medel mot svamp. Istället kan du gå till en vårdcentral och be att få annan behandling.

 • Prova att använda andra mensskydd än plastade bindor och tamponger. 

 • Ha bara slidsex när du är riktigt sexuellt upphetsad, bara när det liksom ”inte går att låta bli”. Då är slidan fuktig och svullen och risken att det gör ont är mindre.

 • Ha inte slidsamlag så länge du har ont. Upptäck andra sätt att hitta njutning i din kropp själv eller med en partner. 

 • Berätta för den du har sex med, att du får ont av slidsex. Det kan kännas jobbigt att prata om, men ofta mår du bättre av det än att låtsas som om allt är bra.  

 • Överös dig med självkärlek och njutning även på annat sätt än sex. Bli nyfiken på vad din kropp vill ha. Kanske varmt bad, en stilla stund i solen, ansiktsmassage.

 

 

Hur går ett besök till?

För att vi ska kunna lägga fokus på just dina besvär under läkarbesöket så kommer vi att förse dig med förberedande material innan du kommer till oss i Visby.

Se även gärna vår introduktionsfilm om vestibulit på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=fVy4hM1hajU

När du sedan kommer till Vulvaverket möts du av Josefina för ett inledande samtal, där du gärna får berätta om dina specifika önskemål eller farhågor. Sedan träffar du Hildur för ett läkarbesök. 
 

Vid mottagningsbesöket erbjuder vi gynekologisk undersökning. Det är du som styr undersökningen i så fall, hur mycket du vill visa och på vilket sätt du vill bli berörd. Det går att göra en undersökning utan att någon rör vid dig också. Vi kommer att ge tips om hur du kan förbereda dig för undersökningen. Om du vill, så färgar vi slemhinnorna i vulva för att se utbredningen av slemhinneskadan, men det är inte nödvändigt för diagnos. Sedan kommer vi tillsammans överens om ett behandlingsupplägg som passar just dig. Ingen enskild behandlingsmetod passar alla. Vi erbjuder allt från andningsövningar till olika sätt att släppa spänningar i bäckenet och övningar för att omprogrammera nervsystemet till att känna trygghet och njutning istället för att signalera fara.

Det finns även möjlighet att få injektionsbehandling av Bartholinis körtlar enligt Alvarssonsmetoden. 

 

Råd till närstående

Som partner till någon med vestibulit kan du göra mycket för att hjälpa till:

 • Prata om vestibulit, skaffa dig kunskap på egen hand!

 • Stanna upp direkt med det du gör om det gör ont, men lämna inte. Håll stilla och hitta trygghet tillsammans innan du avbryter beröringen.

 • Släpp fokus på vulva och vagina ett tag. Hjälp din partner att utforska njutning och avslappning i övriga kroppen.

 • Stöd din partner. Följ med på vårdbesök om hen vill det.
   

Vi kommer att erbjuda partnerkurser och parkurser framöver för de som vill göra läkningsresan tillsammans.